kevin731731 發表於 2011-5-22 20:58:59

●◎○迷霧之森Terrania 漢化版○◎●

英文版: http://www.kyohk.net/thread-1348275-1-1.html

地圖名稱: Terrania
地圖類型: 生存 + 防守
地圖語言: 中文
玩家人數: 10人
地圖作者: Lahey
漢化作者: kevin731731、雲翼、HKO2006
地圖介紹:
有一日 有一隊人行入左一個森林 入到去之後 覺得好陰森 於時就想即刻番轉頭
但係唔知點解後路比人封左 於是佢地就要係呢個有好多怪獸既森林生存落去

呢張圖係合作英雄防守~
一開始會有6隻英選,
3隻工人,3隻戰士
工人分種花(botanist),整裝(blacksmith),同建築師(builder)
戰士分打手(fighter),盾防(defender),同牧師(cleric)

工人介紹
Botanist(植物學家):種花職業,佢種既花可以比其他工人用黎合野
                         另外佢自己都可以用花黎合mp hp水,
                         去到5lv之後仲可以起攻擊花,
                         係團隊入面好重要既職業
               技能:種蘑古(清洗黑地用,黑地上不能建造任何建築)
                      種花(花會掉落各種工人需要的花,合成裝備,回復藥和建築)
                     合成hp水,合成mp水,合成power水(能量水,用作各種合成所需)
                        花種分類(將花分成4類以便工人拿取)
                        下雨(用左淋花,淋後花會快速生長)
                        種攻擊性花(能攻擊的花,減輕前線負擔)
Blacksmith(鐵匠):整裝職業,防具,武器,屬性球等等都係由佢做
                           要用花黎合iron ore,iron ore係基礎用黎合裝既材料
                           一個團隊既勝利好取決於blacksmith識唔識玩
                         技能:合成各種武器(不詳說,有很多)
                                 合成各種防具(同上)
                                 合成各種屬性球(用作合成屬性劍和其他合成用途)
                                 把道具合併(用作合成和把任務物品結合)
                                 建造forge[工廠](有好多物品和裝備都要在forge旁邊合,否則合唔到
                                 例如iron bar和bricks,forge係必需要起既野)
Builder(建築師):呢隻角可以起好多唔同既野,例如牆,學校
                        同blacksmith,要用花黎合stone,stone係建築既基礎材料
                        其中builder有得起mill,mill既功能係可以令城下面既河由過唔到變過到
                        過左河之後就可以拎木,木係要合高級裝備同物品既必需品
                        所以builder都係好重要
                可起建築物:School(分享技能既地方),Mine(放mp水入去啟動後能生產出材料),
                                  Mill(過河水車),
                                  Wall(牆),crystal lamp(行入範圍就會扣血既水晶燈)
                                  crystal duplicator(水晶複制器),upgrade center(科技升級塔)
每隻工人都互相依賴,少一隻都唔得
合成方法係每隻工人本書到都有寫

戰士介紹
Fighter(戰鬥者):主要輸出職業,擁有高輸出技能,高攻速
                     在blacksmith的裝備配合下甚至能一人清除一大堆怪物
                     如果有defender幫助下效果更為顯著
                     缺點是血量少,容易死,需要cleric牧師的回復技能
                     在三方合作下fighter將會是團隊中突出的職業
Defender(防禦者):主要防護職業,擁有高血量,
                           技能方面有輸出技能,但冷卻時間較長
                           也有技能增加防禦力,是很強的肉盾
                           在cleric和blacksmith的配合下可成為fighter的"多血版"
                           當然攻速不及fighter快
                           defender的引怪技能十分重要,用來保護cleric和工人都很有效
Cleric(牧師):唯一補師職業,低血量,高魔力
                  擁有很多回復技能,輔助技能,唯一缺點是開頭沒有攻擊技能
                  當遊戲分數(金錢數量)達到200時便能得到範圍攻擊魔法
                  一個團隊中沒有cleric的話基本上是不能維持多久的
                  fighter和defender都需要牧師的輔助

呢張圖好求合作性
任何一隻角都唔可以缺少,否則會影響成敗
工人要不斷合野比戰士用
戰士就要保護工人唔好比怪殺
同埋最緊要要保護個城唔好比人爆
當守完第三關之後就可以save 錢
錢係遊戲分數,當去到某個數就會加全能力同有新技
例如blacksmith可以整一把水晶劍

http://s14.postimage.org/nzv5qd47j/WC3_Scrn_Shot_020912_195047_04.jpg

http://s13.postimage.org/pk0horclh/WC3_Scrn_Shot_020912_194742_01.jpg
地圖下載:

kevin731731 發表於 2011-5-22 20:59:19

攻略---任務編

總共有三個任務,每做完一個任務會有經同一個工具部份 當三個齊晒之後可以比鐵匠合,有神秘功效(請自行探索@@)
第一個
其中一個任係要打爆圖入面果個物體,但係係黑地既情況下佢會回血極快好難打爆
所以要花王用蘑古清左則邊既黑地先好打,建議過左第一關boss 果3分鍾搞掂,打完之後會出工具部份 之一同經
第二個
第二個任係要救呢隻樹人,要救佢,要先去呢到既右邊,
係圖既右上可以見到有4個石碑咁既野果到,打死左1隻惡魔之後就會有機會跌出一把吸血劍,同100%出一個卷軸,
則係圖入面人物拎緊果個,將個卷帶到樹人則邊用左佢,再等一陣就會救到樹人,跌出工具部份之二,建議時間同上
第三個

第三個任,首先你要去地圖右方,則係圖中果到汁一個容器
係裝之前,要先用水晶(係城下面起果個都得)清水,要清四次
之後用岩岩汁既容器去城右上一個湖圖中地方裝水,就會變成圖入面物品咁
最後番去第一張圖下面果堆石到用就會得到第三個工具部份

kevin731731 發表於 2011-5-22 21:06:09

工人編
鐵匠 Q&A
Q:點解合唔到鐵棒?
A:要係熔爐則邊合
Q:第4本書D裝點合??
A:要用第一本書第一行右邊數第一招技係熔爐則邊合,果招技係用黎結合D物品
Q:點合火球?
A:係熔爐則邊合
Q:點合冰球?
A:禁D水合
Q:點合毒球?
A:係草上面合
Q:咩係清晰點數?
A:建築師起完水車之後過河下面拎

植物學家 Q&A
Q: 蘑古有咩用?
A:將黑地變成草地,係黑地上面起唔到野
Q:點可以令D花生快D同多D?
A:用淋雨技,圖像係一粒水
Q:點有毒球?
A:要叫鐵匠合
Q:種籽花II點有?有咩用?
A:用完淋雨技淋種籽花之後就有機會出,種籽花 II出花速度同數量都會快D多D
Q: D花點升?
A:要建築師起科技升級塔 再用綠水晶升級

建築師 Q&A
Q:點解合唔到磚頭?
A:要係熔爐則邊合
Q:礦場有咩用?
A:礦場係你放支MP水入去之後可以生成石頭同鐵礦 升級後仲有機會出金礦
Q:學校有咩用?
A:起完之後玩家去學校則邊可以分享第二本書既技能
Q:D 牆既方向點睇??
A:係個牆名之後有一條線好似/,\,-,|
Q:點解起唔到水車?
A:要係河邊起OR未清黑地
Q:水晶複製器有咩用?
A:放一支能量水同水晶入面啟動後可複製水晶,但有機會令機器爆
Q:水晶燈有咩用?
A:當怪行入左光火既範圍之後會扣血,魔免怪除外
Q:科技升級塔點用?
A:要放水晶入去升級

kevin731731 發表於 2011-5-22 21:08:13

特殊裝備合成方法

龍劍 dragon sword
係地圖較左方向會汁到一把龍劍 (損壞的)
要將佢維修就要搵鐵匠
維修材料:火球+龍劍 (損壞的)
齊左之後去熔爐則邊用鐵匠既合裝技(第一本書右上)便成功
能力: +35 atk 同 濺射傷害

守護者之盾 guardian shield
要汁呢個要搵一個遠攻英(工人or cleric)去地圖較右有個地方有火藥桶,
炸左之後就能入去汁到守護者之盾(損壞的)
要維修都係要搵鐵匠
不過呢個材料比較難有
維修材料: 金礦*+能量水+守護者之盾(損壞的)
同樣係熔接則邊用合裝技
*金礦要植物學家200金學到新技 升級礦場,先有機會出
能力: +10 def ,5 def光環, 同10 str

自然之劍 nature sword
合呢把劍有一個特別材料要先去地圖左上方有一棵綠色的樹,打爆後便得取得材料純淨的木頭
合成材料:純淨的木頭+榮耀之劍+綠水晶
一樣係熔接則邊合裝技
能力: +25 atk, 10回血速度同 15%對敵人使出老樹盤根

雲翼 發表於 2011-5-22 21:23:54

漢化工作終於完成了

大家試試玩吧~

yayana 發表於 2011-5-22 22:28:35

頂為什麼不是放在守城的==
多左好多人玩但工人都係唔識起野
D人連forge(熔爐)都仲未識起

kevin731731 發表於 2011-5-23 16:02:36

我聽了版主的意見放係到
其實唔識玩唔緊要.
最憎呢排比我見到d人,好明顯bug錢.
金又唔知係咩,最後boss又唔識變,仲要bug到d錢岩岩好整數
但係又唔認=[好憎呢d人

雲翼 發表於 2011-5-23 18:42:32

這圖並不只是純粹防守

基本上是生存為主

希望大家不要玩bug圖吧

willis22c 發表於 2011-5-23 19:43:19

唔好bug圖得黎
都希望唔好bug $
我明明講過話會幫手翻譯
結果冇個人同我講已經開緊工T.T
當我知道你們做緊野果陣
kevin已經話只差雲翼果份T.T
:086:

wkwloveyou 發表於 2011-5-23 21:14:17

樓主的1.3,4張圖死了2樓的1圖死了.同意雲翼 的說法,BUG圖好挽嗎?
如果挽BUG圖根本享受唔到打機的樂趣.如果張張圖多用BUG.魔獸D作者作圖有咩用?_?
大家請不要用BUG挽吧

P.S.我冇幫手.E個野係我出自真心
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: ●◎○迷霧之森Terrania 漢化版○◎●

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,KYO! 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請 聯繫我們。KYO! 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。